sâmbătă, 28 martie 2009

EXPOZITIE FOTOGRAFICA DE DEBUT


Va invit pe toti! :)

CCD versus CMOS

Ce este un senzor CCD(charged-coupled device) şi cum funcţionează?

Aparatele foto clasice folosesc filmul fotografic pentru a capta imaginea. Camerele foto digitale însă folosesc un aşa numit "senzor de imagine". Aceste cipuri de silicon conţin milioane de diode fotosenzitive, numite puncte fotografice. În momentul scurt în care obiectivul se deshide, fiecare punct înregistrează intensitatea luminii care îl atinge, acumulând o sarcină; cu cât lumina este mai intensă, cu atât sarcina acumulată este mai mare. Apoi intensitatea luminii înregistrată de fiecare punct este memorată ca o serie de numere, pentru a putea reda ulterior imaginea capturată.

Fotografiile digitale sunt compuse din sute de mii sau milioane de pixeli, care sunt de fapt nişte pătrăţele foarte mici. Fiecare pixel este capturat de un singur punct fotografic de pe senzorul de imagine şi astfel se formează imaginea pe care o vedem pe ecranul aparatului foto, al calculatorului sau tipărită pe hârtie.

CCD şi CMOS

Până recent, senzorii CCD erau singurii senzori folosiţi în camerele digitale. Senzorii CCD au cunoscut o dezvoltare foarte amplă prin folosirea lor în multe domenii importante, printre care se numără medicina şi astronomia, prin folosirea lor în scannere, camere video şi alte aparate de acest gen.
CMOS (Complementary Metal Oxide Semiconductor) este o alternativă la cipurile CCD. Problema cu cipurile CCD nu este calitatea, care e foarte bună, ci costurile de producţie destul de ridicate. CCD-urile sunt fabricate cu aparate care sunt folosite doar pentru construcţia acestui tip de senzor. Cipurile CMOS însă pot fi fabricate cu aceeaşi tehnologie cu care se produc procesoarele şi memoriile pentru calculatoare. De aici, costurile de producţie a acestor senzori de imagine scad enorm de mult. De fapt, termenul CMOS se referă la felul în care un senzor este fabricat şi nu la o tehnologie de senzori de imagine anume).

CCD versus CMOS

  • Calitatea imaginii produse de senzori CMOS egalează cea produsă de CCD în aria produselor din clasele de jos şi de mijloc. Senzorii cei mai performanţi din clasele cele mai sofisticate rămân senzorii CCD, cel puţin în momentul de faţă.

  • Senzorii CMOS pot schimba instantaneu starea din capturarea imaginilor la înregistrarea de filme. Totusi, înregistrările video ocupă un spaţiu imens, dacă depăşesc câteva secunde.

  • Senzorii CMOS sunt excelenţi pentru capturarea de imagini în natură şi în condiţii bune de luminozitate, însă au de suferit în condiţii proaste de iluminare, situaţii în care un blitz este indispensabil. Acest lucru se datorează faptului că pe fiecare punct fotografic al senzorului CMOS există şi o parte de circuite, care este opacă, şi astfel punctul respectiv primeşte mai puţină lumină. Procentul dintr-un pixel care captează efectiv lumina se numeşte "factor de umplere". Cu cât acest factor este mai mare, cu atât punctele fotografice primesc mai multă lumină şi astfel sensorul este mai sensibil. Senzorii CCD au un factor de umplere de 100%.

  • senzorii CMOS au un nivel al "zgomotului" imaginii mai ridicat decât CCD-urile, aşa că timpul de procesare al imaginilor creşte.

Concluzii

Pentru ce optăm în cele din urmă? Senzori CCD sau CMOS? Odată cu noile evoluţii tehnologice, calitatea obţinută este foarte mare, oricare din variante se alege. Rămâne doar problema de costul de producţie, care până la urmă nu este de neglijat. De asemenea există diverse variante ale fiecărei tehnologii, specifice fiecărei firme producătoare mari în parte. Samsung şi Canon, Nikon şi DALSA, şi alte nume cunoscute aduc tot atâtea variante de senzori, fiecare cu un specific bine conturat. Depinde doar de nevoile utilizatorilor, la care tehnologia trebuie să răspundă cu brio.

Autor: Radu Brehar www.technogeek.ro

joi, 19 martie 2009

LightPainting

Albumul complet de astazi aici.RAW-urile, aici (un zip de vreo 300MB, deci doar pt. cei chiar curiosi :P )

ps: mai dureaza cca 15minute pana se termina uploadul ... ;) deci dupa zece :D

vineri, 13 martie 2009

miercuri, 4 martie 2009

Cursul de vineri se muta joi de la 16:00-18:00

Salut.
Deoarece Vineri nu pot ajunge la curs si ca sa nu fie probleme am mutat cursul joi de la 16:-18:00 iar in continuare de la 18:00-20:00 se va tine cursul de joi.
Maine dimineatza aflu daca putem merge la REEA de la ora 18:00 sa vizitam studioul.
Cu tema DUPLICAT ramane pe maine sau cei care nu reusesc pe joia viitoare.
In seara asta voi posta si urmatoarea tema pentru saptamana viitoare.
Bafta tuturor.
Cezar