joi, 18 august 2011

19 august ZIUA INTERNATIONALA A FOTOGRAFIEI

Salut An I si II

Va invit maine dupa ora 12:00 langa MURES MALL, pe partea cu parcul din PIATA Victoriei, sa realizam o activitate inedita.

Vom incerca sa sarbatorim ZIUA INTERNATIONALA A FOTOGRAFIEI prin a realiza fotografii cu trecatorii din zona, pe care le vom aduna mai tarziu intr-o galerie web

http://picasaweb.google.com/fotomures

Evenimentul va dura cateva ore 13:00-18:00
Sper sa onorati cu prezenta intr-un numar cat mai mare.
Obligatoriu sa aveti aparatele de fotografiat la voi.

Mai jos aveti descrierea proiectului.
Proiect activități extracurriculare

19 august - Ziua internațională a fotografie –

Premise:
Pentru a elucida acest lucru legat de alegerea datei de 19 august ca zi mondială a fotografiei incepem cu o mica incursiune in istoria fotografiei. Denumirea termenului de fotografie i-o datoram lui Sir John Herschel, care a utilizat in premiera acest termen in 1839. Cuvantul deriva din termenii grecesti “photos” - lumina si “graphein” – scriere, desen. In traducere libera a desena, picta cu lumină. In vorbirea curentă pe scurt se foloseşte termenul de imagine.
Prima fotografie din lume a fost realizata de catre Joseph Nicéphore Niépce în 1826. Acest fotograf , un mic fizician de provincie, a realizat instantaneul din camera sa de lucru surprinzand un peisaj, botezat de Joseph “View from the Window at Gras”. Rezultatul a fost observat dupa 8 ore de expunere si a fost imprimat pe un material care se intarea dupa expunere la lumina. Pe 4 ianuarie 1829 Niépce a semnat un acord de parteneriat propus de Louis Daguerre. La numai patru ani dupa incheirea acestui parteneriat Niépce a murit dar Daguerre a continuat experimentele. Inventia sa numita “daghereotip” este de fapt o simpla ameliorare a descoperirii făcute de Niepce. La scurt timp, in iulie 1839, guvernul francez a cumparat drepturile de autor ale acestei inventii devenind proprietar.
Detalii ale acestui proces au fost făcute publice în 19 August 1839 aceasta dată devenind data oficială a invenţiei fotografiei şi în acelaşi timp „World Photography Day”.
Perioada desfășurării evenimentului:

19 August orele 13:00 – 18:00

Locație:

Vis-a-vis de MURES MALL, Piata Victoriei.

Activități:
Prin acestă activitate se va încerca marcarea și promovarea zilei de 19 august ca Ziua Internaţională a Fotografiei și constientizarea de către populație a rolului fotografiei în viața de zi cu zi, și în același timp promovarea Secției Școala de Arte din cadrul Centrului Județean pentru Cultură și Educație Artistică, ca și mediu de educație informală.

Ideea proiectului este de a amenaja un cort(pavilion) în care să fie pregătit un Set-Up pentru fotografie de portret și grup. Fiecare persoană doritoare își va putea face un portret realizat de elevii cursului FOTO-IMAGINE, fără nici un cost.
Toate fotografiile realizate vor fi postate online la adresa

http://picasaweb.google.com/fotomures

facută publică și promovată în cadrul evenimentului, în așa fel încât fiecare participant să poată să vizualizeze portretul său.
Astfel vom realiza un mic portret al orașului Târgu-Mureș prin locuitorii lui, iar cele mai expresive portrete vor fi organizate într-o expoziție tematică.

Dacă acestă activitate va avea succes, ea va putea fi repetată și promovată în fiecare an în așa fel încât, Secția Școala de Arte din cadrul Centrului Județean pentru Cultură și Educație Artistică să aibă posibilitatea să returneze ceva locuitorilor orașului printr-o activitate unică și interesantă.

Notă:
-Traficul estimat pentru o locație centrală în Orașului Târgu-Mureș variază între 2000 și 4000 de locuitori, astfel daca 5% dintre ei vor dori să realizeze o fotografie, rezultând între 100 și 200 de portrete pe o perioada de 6-8 ore.
-În cazul în care evenimentul coincide cu alt eveniment public organizat de Primaria Municipiului Târgu-Mureș sau Consiliul Județean, locația aleasă va ține cont de acest lucru.


Niciun comentariu: